Biodling och bi-produkter

Vår biodling

Vi försöker ha en biodling som är så naturlig som möjligt för bina. Bina bor i topplistkupor av katedralmodell, byggda av trä. I topplistkupor bygger bina sina egna vaxkakor fritt på lister och bestämmer därför själva vilken sorts bin som ska födas upp. De föder också upp och byter ut sina egna drottningar när de själva vill, vi lägger oss inte i. Som vinterfoder får de ekologiskt socker och egen honung.

Vi använder enbart organiska syror (oxalsyra, myrsyra) vid kvalsterbekämpning. Inga pesticider (gifter). Och vi behandlar inte i onödan, bara när det verkligen behövs.

Eftersom bina bygger sina egna vaxkakor använder vi inte köpta vaxmellanväggar och därför vet vi att varken honungen eller vaxet blivit utsatt för behandling med pesticider. 

Förutom att sälja honung tillverkar vi och säljer några olika produkter av det bivax vi får från kuporna.

Handla >>

Våra produkter av bivax

Allt vi säljer är framställt av oss för hand, av bivax från våra bin. Övrigt innehåll är ekologiskt.

Bivaxdukar

Ett återanvändbart och miljövänligt alternativ till engångsfolie för inpackning av matvaror och som täckning till t ex tallrikar och skålar. Duken formas runt det som ska täckas genom att värma den med händerna. Då värms den upp lagom mycket för att bli formbar.

Använd inte bivaxduken till rått kött eller fisk. Tvättas i kallt eller svagt ljummet vatten, vid behov med lite milt diskmedel. Tål inte värme och inte heller mikrovågsugn eller diskmaskin.

Vi använder inte återbrukat tyg utan nytt ekologiskt (GOTS-certifierat) vitt tyg, för att undvika att eventuella giftrester från tyg och textilfärg går över till maten. Tyget impregneras med bivax och ekologisk jojobaolja som båda har naturligt antibakteriella egenskaper. 

Finns i följande storlekar:

Runda: 9 cm, 18 cm, 25 cm, 35 cm
Kvadratiska: 18×18 cm, 25×25 cm, 35×35 cm
Rektangulära: 15×20 cm, 22×30 cm, 32×40 cm

Renovering av bivaxduk

Vi erbjuder renovering av bivaxdukar, både Hultsätters bivaxdukar och dukar från andra tillverkare. En sliten men skapligt ren bivaxduk kan bli så gott som ny genom omsmältning och med lite nytt bivax. Bättre för miljön än att köpa nytt. Max storlek vi hanterar är 35×40 cm.

Antingen skicka din duk till oss (frakt tillkommer på priset) eller lämna/hämta på REKO Linköpings utlämningar.

Läderbalsam

Naturlig och miljövänlig impregnering för skor, väskor, hästtillbehör mm i läder och skinn. Gnid in noggrant med trasa eller svamp. Låt torka. Polera vid behov.

Innehåller bivax och ekologisk olja av kokos, jojoba och raps.

En burk innehåller 120 ml.

Skärbrädevax

Naturligt och miljövänligt vax för behandling av träskärbrädor. Innehåller inte paraffinoljor som många andra liknande produkter, paraffinoljor är varken bra för miljön eller trevliga att ha nära maten.

Gnid in noggrant, låt suga in i träet en stund. Torka av eventuellt överskott. Upprepa behandlingen vid behov när skärbrädan börjar kännas torr. 

Innehåller bivax och ekologisk olja av kokos och macadamia.

En burk innehåller 60 ml.

Tändkottar

Det mest miljövänliga och resurssnåla sättet att tända eld i kaminen, brasan eller grillen. Enkel att använda. Ingen bismak på maten, inga farliga ämnen i luften. Smidig att ta med på utflykten.

Ställ kotten med stöd runtom av vedträn eller grillkol, och tänd kotten längst ner. Fyll på med kol/ved ovanpå efterhand. Kotten brinner tillräckligt länge för att tända brasan. Oftast räcker det med en kotte.

Gjord av tallkottar från närliggande skog och bivax. Kottarna varierar i storlek.

En påse innehåller 10 st kottar.

Gör-det-själv Ringblomssalva

Gör din egen mjukgörande, hudvårdande salva, gjord på bivax, ekologiska oljor av oliv  och jojoba, ekologiskt ringblomsextrakt. 

Innehåller alla ingredienser, burkar och steg-för-steg-instruktion.

Räcker till 2 st 30 ml burkar.


Gör-det-själv Läppbalsam

Gör ditt eget skyddande och vårdande läppbalsam, gjort på bivax, ekologiskt kakaosmör, ekologiska oljor av oliv, avokado och sesam. 

Innehåller alla ingredienser, burkar och steg-för-steg-instruktion.

Räcker till 2 st 15 ml burkar.


Tassalva

En uppmjukande och skyddande tassalva för att smörja in trampdynorna på hundar och katter. Smörj gärna in när djuret vilar så att salvan hinner gå in i trampdynan.

Innehåller bivax, ekologiska oljor av oliv och jojoba, ekologiskt ringblomsextrakt.

En burk innehåller 30 ml.


Lädertvål

En mild doftfri olivoljetvål anpassad för läderrengöring, t ex kängor och skor, handskar, hästtillbehör mm. Används med fördel före en behandling med vårt läderbalsam.

Innehåller förtvålade ekologiska oljor av oliv och kokos, vatten, natriumhydroxid (försvinner vid förtvålningen) , bivax, ekologiskt socker.

En tvål väger ca 90 g.


Fläcktvål

En mild doftfri olivoljetvål anpassad för fläckborttagning på kläder och annan textil. Extra bra på ”utomhusfläckar” och feta fläckar.

Innehåller förtvålade ekologiska oljor av oliv och kokos, vatten, natriumhydroxid (försvinner vid förtvålningen) , bivax, ekologiskt socker.

En tvål väger ca 90 g.


Hundtvål

En mild doftfri schampotvål för hundar. Skonsam för hunden och effektiv mot smutsen.

Innehåller förtvålade ekologiska oljor av oliv och kokos, vatten, natriumhydroxid (försvinner vid förtvålningen) , bivax, ekologisk jojobaolja, ekologiskt socker.

En tvål väger ca 90 g.