Om odlingen

Grönsaker, frukt och bär från Hultsätter är odlade helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. För oss är det viktigt att odlingen är så naturlig och miljövänlig som möjligt, både med tanke på miljön och på människors hälsa. Det känns också viktigt att mer mat odlas och säljs lokalt så det vill vi bidra till med vår odling.

 

Våra grönsaker är hantverksmässigt odlade och varierar i storlek och form, alla gurkor är inte raka och det finns både små och stora exemplar av olika sorter. Det kommer att variera efter år och säsong vilka grönsaker och bär som finns till försäljning och vilka mängder vi får fram av olika sorter.

 

Att bli ekologiskt certifierade är en för stor kostnad för oss, åtminstone i nuläget. Därför kan vi inte kalla grönsakerna "ekologiska" utan får istället berätta hur de är framställda.

 

Det principer vi följer kommer allra mest från  FOBO (organisk-biologisk odling). Viktiga tankar är, förutom fritt från gifter och konstgödsel, att se till att jorden mår bra, har bra struktur och ett rikt liv av olika organsismer. Som gödsel används gödsel från de egna hönsen, stallgödsel, stenmjöl, kompost samt täckodling med gräsklipp och annat växtmaterial från den egna tomten.  Fröerna som används är ekologiska så långt det går. 


Grönsakerna säljs i Reko Linköping och på marknader.


Vi använder så lite förpackningar som möjligt när vi säljer våra grönsaker. Vissa sorter som spenat, sallat, grönkål och liknande väljer vi att packa i plastpåsar för att de ska hålla sig fräscha så länge som möjligt. För att vara maximalt miljösmarta väljer vi påsar av bioplast (gjorda på sockerrör).


Hydroponisk odling  

För att även ha en verksamhet på vintern har vi startat ett försök med en liten hydroponisk odling av gröna blad inomhus. Hydroponisk odling innebär att växterna växer i vatten, utan jord. Vi använder mineralbaserad näring i nuläget, det kräver ingen syresättning av vattnet. För odling med organisk gödning, och därmed få det ekologiskt, krävs syresättning av vattnet, dvs att det behövs elektriska pumpar till alla lådorna. Därför bedömer vi det som smartare att köra utan pumpar och med mineralnäring, i alla fall i nuläget. Det går åt väldigt lite näring och det blir inget näringsläckage.


Odlingen finns i boningshuset och den värme och det ljus belysningen ger får vi tillgodo i huset. Vi använder energisnål led-belysning och elen är miljömärkt (egen solel och andelsägd vindkraftsel).

Kallpressad rabarberdryck och rabarbersaft  

De här dryckerna är gjorda på våra egna rabarber, ekologiskt socker och lite ekologisk citron. Att de är kallpressade och inte kokta som saft vanligtvis är gör att det har en frisk smak.


Saften är normalsöt. Drycken är frisk i smaken, varken sur eller söt, med bara lite tillsatt socker. De är varsamt pastöriserade för längre hållbarhet.


De här dryckerna finns att köpa under sommaren och en bit in på hösten så långt lagret räcker.


Dryckerna säljs i Reko-ringar och på marknader.

Torkade rönnbär


Ett svenskt superbär med massor av vitaminer, antioxidanter och mineraler. Går bra att äta som de är, eller att strö på flingorna eller gröten. Kan också användas krossade som krydda i matlagning.


Bären har växt på våra egna träd.



Grönsaker, frukt och bär


Småskalig odling, allt görs för hand.


Ingen konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel.

 

Försäljning av grönsaker, frukt, bär och vissa förädlade produkter.


Försäljning i Reko Linköping och på marknader. 


Läs mer >>

Honung och bivaxprodukter


Våra bin bor i topplistkupor av naturmaterial.

 

Endast organiska syror används vid kvalsterbekämpning.

 

Försäljning av honung och produkter tillverkade av bivax.

 

Försäljning i Reko Linköping, på marknader och här på hemsidan.


Läs mer >>

Bikupor


Vi tillverkar och säljer Hultsätterkupan, en egen variant på topplistkupa.
Hög kvalitet och med naturliga material.


Läs mer >>

Frukt- och grönsakssvinn


Av överbliven frukt och grönsaker från butik och trädgårdar gör vi torkad frukt/grönsaker och juice.

 

Försäljning i Reko Linköping och på marknader. 


Läs mer >>

Uthyrning av fruktpress


Vi tycker det är bra att frukt och bär tas tillvara så vi hyr ut fruktpress och fruktkross till dem som vill göra egen must. 


Läs mer >>

Kontakta oss

 

info@hultsatter.se


0708-871690