Om odlingen

Grönsaker, frukt och bär från Hultsätter är odlade helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Vi gör allt för hand. För oss är det viktigt att odlingen är så naturlig och miljövänlig som möjligt, både med tanke på miljön och på människors hälsa. Det känns också viktigt att mer mat odlas och säljs lokalt så det vill vi bidra till med vår odling.

 

Våra grönsaker är hantverksmässigt odlade och varierar i storlek och form, det finns både små och stora exemplar av en viss sort och inte som i butiken där alla exemplar är nästan identiska. Det kommer att variera efter år och säsong vilka grönsaker och bär som finns till försäljning och vilka mängder vi får fram av olika sorter.

 

Att bli ekologiskt certifierade är en för stor kostnad för oss. Därför kan vi inte kalla grönsakerna "ekologiska" utan får istället berätta hur de är framställda.

 

Det principer vi följer kommer allra mest från  FOBO (organisk-biologisk odling). Viktiga tankar är, förutom fritt från gifter och konstgödsel, att se till att jorden mår bra, har bra struktur och ett rikt liv av olika organsismer. Som gödsel används gödsel från de egna hönsen, stallgödsel från grannens ekologiska kor, stenmjöl, kompost samt täckodling med gräsklipp och annat växtmaterial från den egna tomten.  Fröerna som används är ekologiska så långt det går. 


Grönsakerna säljs huvudsakligen genom Reko-ringen i Linköping.


Vi använder så lite förpackningar som möjligt när vi säljer våra grönsaker. Vissa sorter som spenat, sallat, grönkål och liknande väljer vi att packa i plastpåsar för att de ska hålla sig fräscha så länge som möjligt. För att vara maximalt miljösmarta väljer vi påsar av bioplast (gjorda av sockerrör).


Hydroponisk odling  

För att även ha en verksamhet på vintern har vi startat ett försök med en liten hydroponisk odling av gröna blad inomhus. Hydroponisk odling innebär att växterna växer i vatten, utan jord. Vi använder mineralbaserad näring i nuläget, det kräver ingen syresättning av vattnet. För odling med organisk gödning, och därmed få det ekologiskt, krävs syresättning av vattnet, dvs att det behövs elektriska pumpar till alla lådorna. Därför bedömer vi det som smartare att köra utan pumpar och med mineralnäring, i alla fall i nuläget. Det går åt väldigt lite näring och det blir inget näringsläckage.


Odlingen finns i boningshuset och den värme och det ljus belysningen ger får vi tillgodo i huset. Vi använder energisnål led-belysning och elen är miljömärkt (egen solel och andelsägd vindkraftsel).

Torkade rönnbär


Ett lite bortglömt svenskt superbär med massor av vitaminer, antioxidanter och mineraler. Går bra att äta som de är, eller att strö på flingorna eller gröten. Kan också användas krossade som krydda i matlagning.


Vi säljer torkde bär som har växt på våra egna träd.